Wat is het verschil tussen een LCD iPhone scherm of een OLED iPhone scherm

Twijfel je of je nou een OLED iPhone scherm moet kiezen of dat een LED iPhone scherm misschien prima is? 

De technologie van elektronica is naar mate de  jaren vorderden veranderd. Dit is vooral erg goed merkbaar bij beeldschermen van  tv’s en smartphones waaronder de iPhone. De pixels raken steeds dichter bij elkaar en het kleur bereik wordt steeds dynamischer.

Ook worden de schermen steeds helderder.

Koop je tegenwoordig een tablet, smartphone of een laptop dan loop je al snel tegen de termen LCD, OLED en Retina aan. Het zijn allemaal benamingen om het beeldscherm te beschrijven, maar wat betekenen de termen? En wat zijn de verschillen? 

Bekijk al onze iPhone schermen

Hieronder leggen we de verschillen uit

LCD

LCD staat voor Liquid Crystal Display... klinkt luxe toch?

LCD maakt gebruik van achtergrondverlichting om pixels te verlichten, en dat is best handig.

De lampjes die hiervoor gebruikt worden zijn gewone led lampjes.  De lichtstralen van de led verlichting raken het voorste paneel waardoor je beeld te zien krijgt op bijvoorbeeld je iPhone. Toestellen zoals de iPhone 8 of de iPhone 11 maken gebruik van een LCD-beeldscherm. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van ‘full-array’ verlichting, zodat het beeldscherm altijd de juiste helderheid heeft en dat is eigenlijk onmisbaar vind je ook niet?

 Wat doet een OLED beeldscherm voor je iPhone?

Het is nu duidelijk wat een LCD voor je iPhone betekent maar wat doet een OLED scherm voor je iPhone?

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode.. een hele mond vol.

Bij een OLED iPhone scherm komt het beeld op een heel andere manier tot stand namelijk  een OLED scherm bestaat uit pixels, waarbij elke pixel individueel opgelicht kan worden. Strak staaltje technologie ;) 

OLED heeft de achtergrondverlichting  (die bij LCD wordt gebruikt)  dus helemaal niet meer nodig

 

voor welk iPhone scherm moet ik gaan?

Helderheid

Bij een OLED iPhone scherm kan elke losstaande pixel opgelicht  worden wat er voor zorgt dat dit een dieper kleurenbereik heeft en de zwarte tinten er goed uit komen. Bij iPhone LCD scherm zijn de kleuren vanwege de achtergrondverlichting minder mooi maar vergis je niet ..een iPhone LCD scherm is hiermee niet afgeschreven, want in een lichte omgeving of in de buitenlucht komt LCD weer een stuk beter tot zijn recht.

Kleurbereik en kleurcontrast

LCD iPhone schermen hebben een bijzonder schoon en natuurlijk kleurbereik. De LCD iPhone schermen van Apple bijvoorbeeld zijn door de jaren heen geoptimaliseerd om een zo scherp mogelijk beeld te generen in iedere situatie, en dat kun je zien.  Bij bijvoorbeeld een OLED iPhone scherm  zie je het verschil pas echt duidelijk bij de zwarttinten. Zwart is ook echt zwart. De iPhone 8 zal een minder diepe zwarttint weergeven dan een iPhone X. Nog een mooi weetje : is de kijkhoek die bij OLED iPhone schermen groter is.

Je kunt dus vanaf een grotere hoek naar het beeldscherm kijken zonder dat de kleur hierbij verandert .. ideaal

 

Dikte, gewicht en prijs

De iPhone X is niet alleen dunner en lichter dan een iPhone 8 Plus, maar het beeldscherm is groter en dat komt omdat OLED buigzaam is en dus strakker op de randen afgewerkt kan worden. Wat weer een fraai gezicht is .. Ook is OLED een stuk dunner en lichter dan LCD, omdat de achtergrondverlichting ontbreekt. LCD is hierdoor automatisch een stukje zwaarder en dikker, maar het voordeel is dat LCD een stuk eenvoudiger te produceren is en dat kunnen we ook direct terugzien in de prijs. 

Waterbestendigheid

Het is niet alleen maar feest met OLED want ondanks dat het een prachtig beeld levert is het wel zo dat OLED duurder is en  OLED is een stuk gevoeliger voor water dan LCD. Dat is ook een overweging waard..

Ondanks dat sommige toestellen van Apple waterbestendig zijn (IP67-gecertificeerd) en sommigen zelfs waterdicht (IP68-gecertificeerd), is OLED in de regel kwetsbaarder dan LCD.

 

Conclusie

Waar OLED schittert in zijn beeldkwaliteit weet Retina-LCD de kroon te spannen op het gebied van helderheid in een lichte omgeving bijvoorbeeld ideaal om foto's mee te maken.  

Dus voor het geld en voor de kwaliteit is LCD een scherm waarmee je jaren vooruit kunt. Wil je toch meer nieuwe functies gebruiken en of kijk je graag films of speel je graag spellen? dan is OLED jouw scherm

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.